green powder forming cup shape surface close up

Matcha – dobra na metabolizm

Bardzo lubię zieloną herbatę, szczególnie z ryżem, ale czy jestem fanką matcha, czyli sproszkowanej zielonej herbaty? Raczej nie. Po wizycie w Hong Kongu zakochałam się jednak w serniku z matchą i ubóstwiam go piec. Czy taka matcha, podawana w formie deseru, równie pozytywnie wpływa na mój metabolizm?
Zdaniem naukowców matcha nie tylko pobudza nas równie skutecznie jak kawa, ale stanowi także źródło antyoksydantów i sprzyja procesowi odchudzania. Jednym słowem genialnie poprawia metabolizm. Wyniki badań są wysoce zadawalające. Opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition udowodniły, że osoby, poddane obserwacji i pijące codziennie ekstrakt z zielonej herbaty, straciły na wadze dwa razy tyle, co osoby z grupy kontrolnej, którym nie podawano matchy.
Jak powstaje matcha? Produkowana jest z liści krzewów, specjalnie ocienianych matami. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy te osłaniane są przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost zostaje znacznie spowolniony. Listki nabierają wówczas znacznie bladszego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy co sprawia, że herbata staje się słodsza i znacznie bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i ścierane na sypki proszek.
Tajemnica sukcesu matcha wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości aminokwasów i L-teaniny, która, zdaniem naukowców, ma działanie uspokajające, zmniejsza stres i niepokój, a także stabilizuje nastrój. Nie ma jednak cudów. Samo picie sproszkowanej herbaty nikogo nie odchudzi, a tym bardziej konsumpcja sernika z jej domieszką. Jeśli chcemy schudnąć, musimy zmienić nawyki żywieniowe, uprawiać sport i jedynie jako dodatek delektować się zielonym proszkiem, rozpuszczonym w szklance wody.

health_benefits_matcha_tea

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *