0004qfrgreo99ho2-c122-f4

Łasuchowanie w klasycznym stylu

FRANCJA   Może trudno w to uwierzyć, ale już w średniowieczu ustanowiono zdecydowaną granicę między kucharzami a cukiernikami, a grzeszne słodkości, goszczące do tej pory tylko na stołach kleryków i arystokracji, zaczęły się wkradać do przeciętnych domowych pieleszy. To właśnie w wiekach średnich wymyślono takie wspaniałości jak naleśniki, flany, croissanty czy blancmanger, wyborny deser wykonany z mieszaniny mleka, śmietany i … cukru.
We Francji, do dziś uchodzącej za kolebkę cukierniczych wspaniałości, bardzo ważną rolę nie tylko o politycznym znaczeniu odegrał ślub Katarzyny Medycejskiej z przyszłym królem Henrykiem II. Zawarty związek przyniósł nie tylko udany sojusz polityczny, ale również gastronomiczne odkrycie na skalę wieków. Z okazji zaślubin znany włoski cukiernik – Popelini wymyślił lody i ciasto ptysiowe! Czyż bez tych wspaniałości świat nadal byłby tak cudownie słodki?

laduree-flyer-macarons1Z kolei w XVII wieku na dwór francuski, Anna Austriaczka przywiozła z Hiszpanii jeden z najwspanialszych łupów zdobycznych, upolowanych w odległej Ameryce – czekoladę. Od tej pory wersalskie bufety przyozdabiane były górami czekoladowych wspaniałości, do których Vatel, pierwszy mistrz ceremonii we Francji, wymyślił … bitą śmietanę, crème Chantilly. Jednak prawdziwy rozkwit cukierniczego rzemiosła nastąpił we Francji dopiero w XIX wieku, gdy na stołach na dobre rozgościły się kremówki, babki, ptysie z adwokatem, eklery i religieuse, ciasteczka przypominające ubrane w habity zakonnice.
Będąc we Francji i podziwiając wspaniałe widoki, kulturę i sztukę, warto również oddać się wyszukanym przygodom gastronomicznym i to nie tylko tym z wytrawną nutą, ale również słodko nęcącą obietnicą przyjemności. Klasyka francuskiego cukiernictwa przeżywa bowiem odrodzenie. W kawiarniach i cukierniach na nowo pysznią się wyeksponowane na błyszczących paterach ciastka, ciasteczka, desery.

photo-3310 klasyków francuskiej sztuki cukierniczej:
Tarta Tatin: podczas przygotowywania tarty jabłkowej w restauracji Lamotte-Beuvron w Sologne, siostry Caroline i Stéphanie Tatin zapomniały wyłożyć formę ciastem! No cóż, zdarza się. Co w związku z tym zrobiły? Położyły ciasto na wierzchu! Tym sposobem narodziła się ta pychotka 
La religieuse: w XIX wieku były serwowane w paryskiej kawiarni Frascati. Jest to ptyś z chrupiącą skorupką, wypełniony budyniowym crème pâtissière. Ciasteczka przypominają swym wyglądem zakonnice.
Paris-Brest: jest to ciastko wymyślone dla upamiętnienia kolarskiego wyścigu na trasie Paryż-Brest. Kształtem przypomina koło od roweru.
Ekler
Mille-feuille
Makaroniki
Ciastko Saint-Honoré
Ciastko Opéra
Tarta cytrynowa z bezą
Fraisier – truskawkowy torcik

A gdzie najlepiej spróbować tych klasycznych doskonałości cukierniczego dzieła? Ma się rozumieć, że we Francji:

La Pâtisserie des rêves w Paryżu, można tam skosztować francuskich klasyków;
Des gâteaux et du pain w Paryżu, specjalizuje się głównie w słodkościach z użyciem sezonowych owoców;
Sébastien Gaudard w Paryżu, wysublimowane tradycyjne smakołyki;
Sève w Lyonie, oprócz czekoladek znajdziemy tam wyjątkowe autorskie słodycze;
Les Douceurs de Louise w Bordeaux, królestwo owocowych eklerów, tart i makaroników;
Intuitions w Cannes, największe klasyki francuskiego cukiernictwa.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *